Skattefri Shopping

Skattefri Shopping

Jersey är ett frihandelsområde och är därför lukrativt för turister som vill shoppa till lägre priser än hemma. Momsen är enbart på ca 5 % så varor som parfym, kosmetika och elektronik kan verkligen vara värda att handla här. Inne i huvudstaden Saint Helier finns många butiker av både nationell och internationell sort, såsom brittiska Marks & Spencer men även spanska Zara, lyxiga designkollektioner och andra internationella toppvarumärken som du vanligtvis finner på de europeiska shoppingstråken.

Shopping i hjärtat av Saint Helier

Den bästa shoppingen finner du i centrum av Saint Helier. Här finns både gator med butiker samt en rad varuhus att rikta in dig på såsom Liberty Wharf eller Selfridges. Känn charmen i varenda gathörn när du går från det ena stället till det andra. Allting är nära så du slipper ta bussar eller gå längre sträckor.

Kuriosa och unika ting vid hamnen

Runt hamnområdet St. Aubin ligger många antikaffärer och andra butiker som säljer det ena med det andra i design och hantverk. För dig som är på skattjakt är det här det optimala området i hel Saint Helier. Det ligger även en rad konstgallerier nere vid hamnen som säljer tavlor och vackra och inspirerande fotografier.

St. Heliers många marknader

I Jerseys huvudstad kan du även gå på marknad. Här finns allt från blomsterhandlare och bokaffärer till fisk- och delikatess-marknadsstånd. St. Helier har flera stora marknader.

  • Central Market
  • Fish Market
  • Beresford Market
  • Farm & Craft Markets

Samtliga marknader har en härlig stämning med högljudda försäljare, färgglada stånd och mängder av nyfikna besökare. Det finns också rikligt med kaféer och restauranger i nära anknytning där du kan sätta dig och vila fötterna medan du sippar på en kaffe eller färskpressad juice. Alla varor på Jerseys marknader håller riktigt hög standard och är ofta lokalproducerade och/eller 100 % färska.

Viktiga gator

Det är i centrum av St. Helier – huvudstaden – som det mesta händer i shoppingväg. Gator att styra kosan mot är King’s Street, Queen’s Street, Halkett Street och Bath Street. Även de små parallellgatorna har rejält med små skatter gömda. Vill du ha riktig lyxig shopping är det Halkett Street som gäller.

Varor att handla

Även om Jersey är ”the it-place” för shopping när det kommer till produkter som du är van vid hemma och som du vill ha till betydligt lägre pris, så finns det också mycket på ön som du enbart kan hitta just här. Lokalt producerade teer som Jersey Cream tea, keramik, stickade plagg, hemmagjord fudge eller specialtillverkade smycken är måsten att köpa med dig hem. Pärlsmycken är särskilt eftertraktade. Många av produkterna anses också vara av exklusiv sort så se till att inte gå miste om någonting här!

Jersey har även några egna vingårdar där du kan köpa egetproducerat vin. Klimatet är gynnsamt för vindruvor – prova att ge dig på en vintur med provning och allt! St Marys Vineyard i St Mary är förmodligen den mest berömda på hela Jersey. De håller öppet mellan påsk och oktober varje år.

Shoppa skattefritt på färjan över till Jersey

De färjor som tar dig till Jersey från Storbritannien eller Frankrike är helt skattefria. Shoppa järnet utan att betala ett enda öre till skattmasen. Att välja det här transportsättet kan därför övervägas snarare än att flyga, eftersom du kan slå två flugor i en smäll och få ut ännu mer av shoppingen.

Skattesatser

Jersey har som sagt extremt låga skatter och det är bara 5 % moms som läggs till på priset. Om du jämför med andra länder är det verkligen tummen upp och bäddar för prisvärd shopping. Vissa varor som kläder kan dock vara lite dyrare än till exempel smink eller parfym.