Bra att veta

Bra att veta

Funderar du starkt på att resa till Jersey? Då behöver du all nödvändig information så du inte står handfallen om du behöver komma i kontakt med svenska konsulatet, ringa ett nödnummer eller ha fel ålder inne om du ska hyra bil. Här är vår Bra att veta-guide.

Klimat och temperaturer

Jersey har ett ganska varmt klimat som ibland kan liknas vid medelhavsklimat. Dock faller det en betydande nederbörd varje år här, för att det också är ö-klimat som råder. Den bästa tiden att åka dit är mellan juni till oktober, sedan kan det bli lite för ruggigt och blåsigt.  Medeltemperaturen under sommarmånaderna är 20 grader och under vintern ca 8-9 grader.

Typiskt för Jersey

Jersey är en lummig ö med många härliga stränder, fina slott och herresäten och främst en intressant mix av franskt och brittiskt. Jersey är dock en självstyrande ö som trots allt ändå lyder under Storbritannien.

Skatteregler

Kanalön Jersey är känd för att vara ett skatteparadis. Ön har mycket låga skattesatser jämfört med övriga EU-länder. Många varor som normalt är väldigt dyra är betydligt billigare på Jersey så shopping här är mycket åtråvärt. Åker du båten över till Jersey är varorna helt skattefria på färden.

Språk

Engelska är det språk man kommunicerar med på Jersey. Dock pratar också en stor del av folket franska eftersom Jersey är en av Kanalöarna och ligger så nära Frankrike. Tidvattnets förändringar är särskilt imponerande att se.

Huvudstad

Jerseys huvudstad heter St. Helier.

Eluttag

Du rekommenderas att ta med en brittisk adapter när du åker till Jersey. Spänningen är 230 V och stickkontakterna är C och G.

Valuta

Valutan som används på Jersey är det brittiska pundet GBP. Dock används även valutan Jerseypund JEP. 10 JEP = 123 SEK.

Larmnummer

Larmnumret på Jersey är enkelt att komma ihåg och samma nummer gäller för både polis, ambulans och brandkår. Numret är 999. Det europeiska nödnumret 112 går också bra att ringa.

Landskod

För att ringa Jersey slår du +44-1534 före det lokala telefonnumret. Numret +44 står för Storbritannien och resterande 1534 är ett lokalt riktnummer för Jersey.

Tidsskillnad

Det råder samma tidsskillnad mellan Sverige och Jersey som med övriga Storbritannien, det vill säga Jersey ligger 1 timme efter.

Åldersgränser

Från och med 18 år får du köpa och/eller konsumera alkohol på Jersey. 21-årsgränsen gäller för att få hyra bil på Jersey.

Pass och visum

För att resa in i Storbritannien behöver du som svensk ett pass (Nationellt ID-kort räcker inte). Du behöver inte ha något speciellt visum som svensk medborgare när du reser till Jersey. Den huvudsakliga anledningen är att det saknas gränskontroller mellan Jersey och resten av Storbritannien. Dessutom så sker de flesta inresor till Jersey via Storbritannien som heller ännu inte kräver något visum och eftersom det inte finns några gränskontroller så är detta en självklarhet.

Vaccinationer

Inga särskilda vaccinationer gäller för en EU-medborgare för inresa till Jersey. Dock bör du alltid ha de vanliga vaccinationerna som stelkrampsspruta och övriga i samma grupp – polio och difteri. Det kan också vara bra att överväga det vanliga influensavaccinet om du åker under en tidpunkt då influensautbrott är vanligt.

Sjukvård

Sjukvårdens standard i Jersey är i allmänhet mycket hög. Vårdpersonalens kompetens är mer än tillfredsställande och så även utrustning med mera. Ta med dig det Europeiska Försäkringskortet.

Ambassader och konsulat

Sverige har sin ambassad i London, Storbritannien – men däremot finns ett svenskt konsulat i St. Helier som är Jerseys huvudstad.

Adress:
15 Esplanade
St. Helier
Jersey JE1 1RB

Telefon: (+44) (0)1534 740204/ 740 205

Den brittiska ambassaden hittar du i Stockholm – om du skulle vilja ställa frågor inför din resa till Jersey.

Adress:
Skarpögatan 6
115 27 Stockholm

Telefon: 08-671 30 00