Mat och dryck

Mat och dryck

Afternoon tea, öl och vin, pubar, matmarknader och regionala delikatesser –  Jersey är matens ö likaväl som naturens. Maten på ön är naturligtvis mycket präglad av den brittiska matkulturen men även en stor del av den franska. Den bästa mixen således!

Vanliga maträtter på Jersey

Det som Jersey är mest berömd för i matväg är fisk och skaldjur från de klara vattnen, den krämiga mjölken från Jersey-kon och den goda Jersey Royal-potatisen som serveras till de flesta rätter. Men vad mer finns det att smaka på Jersey?

  • Den lokala hummern – humrar finns det gott om i vattnen utanför Jersey. Om du är sugen på en sådan och beställer in den från en restaurang kan du nästan vara säker på att den är nyfångad.
  • Ostron – precis som hummer finns många ostron vid Jerseys kust. Även dessa är helt färska och nyupptagna på tallriken när du beställer in dem.
  • Glas och ost – Jersey-kon är inte bara söt som socker, den är även bland det viktigaste Jersey har. Kon ger härlig mjölk från vilken man gör smaskig glass och delikata ostar som Jersey Dairy och Jersey Organic.

Jerseys gatumat

Visst finns det fast food på Jersey men man är ändå lite fisförnäm med upplägg och innehåll. Ölen som serveras är trendig, glassen ekologisk, milkshakes innovativa och burgarna ser ut som om en fransk kock har haft inflytande när de lagades. Med detta sagt kan du givetvis gotta dig i fish’n chips på Londonvis eller ta en pizza på stående fot. Men det svävar alltid något elegant över maten på Jersey oavsett var den serveras.

Vin- och bryggeriturer

Passa på att smaka på vin och öl, whiskey och andra drycker när du är på Jersey. Det ligger många privata små vingårdar och mikrobryggerier runt om på ön och vindruvorna gynnas av klimatet. De flesta vingårdar ligger på den norra delen. På många av gårdarna kan du även köpa egenodlade råvaror och grönsaker, kött och mjölkprodukter och annat smått och gott.

Restaurangkultur

Du kommer att hitta många mysiga restauranger på din väg när du är på Jersey. Det spelar ingen roll om du är i inlandet eller vid kusterna, de håller lika hög standard allihopa. Eftersom ön blommar upp den varmare säsongen lär du träffa på många internationella människor på krogar och pubar runt om på ön.

Pubkulturen mycket rotad på Jersey, eftersom ön hör till Storbritannien. Vill du träffa lokalbor så gå in på den lokala puben och ta en pint. Här samlas man på eftermiddagen och på kvällen med vänner och familj och äter eller dricker och diskuterar. Alla kan medverka i samtalsämnena!

Middagstider

Middagen infaller runt 18:00 under större delen av året. Under sommaren och högsäsongen kan det dock bli senare. Matvanorna och middagstiderna liknar mycket de brittiska, med en hint av franska sedvänjor att äta en aning senare på kvällen – samt att äta med stil!

Prisnivåer

Prisnivåer på restaurangbesök ligger runt samma nivå som i Stockholm. En trerätters för två hamnar på 680 kronor och en öl runt 40 kronor. Det är med andra ord dyrare att äta ute på Jersey än vad det är att shoppa i detta frihandelsområde! Tänk på det.