Sevärdheter & landmärken

Sevärdheter & landmärken

Jersey har en så underbar natur och små avstånd (ön är endast ca 120 kvadratkilometer), är det ett perfekt resmål för att kika på många sevärdheter under en relativt kort tid. Jersey kan göras i sin helhet på bara en weekend när du ändå ska göra en avstickare om du är i Frankrike eller Storbritannien  – alternativt bara vill göra en resa till ett litet annorlunda resmål i Europa som inte ligger speciellt långt bort. Den härliga blandningen av engelskt och franskt gör att du får uppleva två intressanta länder på ett och samma ställe.

Att se och göra

Grönskande dalar, gamla stenhus gömda av blommor och murgröna samt urgamla pubar och självklart historia i varje hörn gör Jersey till en sevärdheternas ö. Här får du tips  på vad du kan göra och se!

Ta del av det kulturella arvet

Det finns gott om både historia och konst på Jersey. Tidens tand har gjort allt mycket charmigt och slitet på ett genuint sätt. Ta till exempel en tripp till den gamla fästningen Mont Orgueil som en gång hade som syfte att försvara mot inkräktare och invasioner. Nuförtiden har det blivit ett museum där du både kan ta del av den fantastiska historien på Jersey och även kolla på konstverk som har stor betydelse för ön. Fästningen ligger vid Gorey.

gorey 1024x682 - Sevärdheter & landmärken
Mont Orgueil vid byn Gorey

I Grouville som bara ligger 4 km från St. Helier kan du titta in i ett gammalt kapell som heter La Hougue Bie. Egentligen är det inte själva kapellet som är intressant utan området det står på. Det är en gammal boplats som numera är av stor arkeologisk betydelse. Här daterar historien tillbaka 5000 år. Runt kapellet finns gravar och utställningar som berättar mer om rollen området spelat under hela den här tiden.

Kuststräckorna för cyklister, vandrare och soldyrkare

Jerseys stränder är några av de vackraste i hela Europa. Många av dem är i stort sett öde och här kan du surfa, bada eller titta på växtligheten. Utmed kusten slingrar sig även de många trekkinglederna som många kommer hit för att gå. Du kan gå runt hela ön om du skulle vilja det. På den södra delen av ön är stränderna lite lugnare och passar mer för barnfamiljer och sollapande semesterfirare medan den västra och norra delen är lite vildare. I öster kan du få underbara vyer vid solnedgången. Berömda stränder på Jersey är:

  • Plémont – populär strand med grottor som är lätt att ta sig till med buss från St. Helier.
  • Green Island Beach – en riktig pärla.

Naturreservatet Jersey Zoo

Både vuxna och barn kan roas av detta stora zoo som ligger i en naturpark. Den är särskilt känd eftersom den länge har ansetts som världens största djurpark för utrotningshotade djur. Här har flera söta djurungar fötts för att bidra till artens överlevnad. Den största kändisen på Jersey Zoo är gorillan Jambo som blev berömd för att ha räddat en pojke som ramlade ner i inhägnaden för ett antal år sedan. Jambo tog hand om lillkillen när de andra gorillahannarna ilsknade till.

Huvudstaden St. Helier

Ett måste på Jersey är givetvis huvudstaden St. Helier som bjuder på fantastisk shopping, mysiga barrundor och gamla gränder. Från St. Helier är det dessutom lätt att ta sig med buss till stränder och övriga orter på ön. I staden kan du vandra i den botaniska trädgården, slappna av på St. Helier Beach och kolla in kapellet på andra sidan, sätta dig på Liberation Square eller shoppa loss på King’s Street eller Central Market eftersom skatterna är så låga.

St. Helier är ett litet miniatyr av Frankrike och England där man tagit de bästa egenskaperna och bakat ihop dem. Åk dit och se med egna ögon!